Milyen "gyermekbarát" sövényt ültessünk?
2017. május 08. írta: hmkert

Milyen "gyermekbarát" sövényt ültessünk?

Némi akadályba ütközhetünk, ha olyan növényekből szeretnénk sövényt kialakítani a kertünkben, amelynek semelyik része nem mérgező és nem szúrós. 

A közismert fagyalnak (Ligustrum ovalifolium) a levele, termése és kérge enyhén mérgező, a puszpángnak (Buxus sempervirens) a levele enyhén mérgező, a tiszafának (Taxus baccata) a külső piros magköpenyén kívül minden része erősen mérgező, a tűztövisnek (Pyracantha coccinea) a bogyója enyhén mérgező, a júliaborbolyának (Berberis julianae) a levelei szúrósak, és még folytathatnánk a sort.

De akkor mégis mit ültessünk a kertünkbe? 

Az alábbiakban felsorolunk néhány növényt, amely ártalmatlan a gyermekeinkre nézve:

1. Orgona (Syringa vulgaris):

Az egyik ilyen növény az orgona. Lombhullató cserje vagy kistermetű fa. Jól bírja a nyírást, nyírás nélkül 3-5 m magasra is megnőhet. Jó tűrőképességű. 


syringa_vulgaris_2_orgona.jpgOrgona (Syringa vulgaris)

2. Leyland ciprus (Cupressocyparis leylandii)

A Leyland ciprusból örökzöld sövényt készíthetünk. Gyors növekedésű, jól bírja a nyírást és a szárazságot. 

cupressocyparis_leylandii_leyland_ciprus.jpgLeyland ciprus (Cupressocyparis leylandii)

3. Vörösvesszejű fehérsom (Cornus alba):

Lombhullató növény. Világoszöld levelei ősszel élénkvörösre színeződnek. Ágai ősztől késő télig vörös színben pompáznak.

cornus_alba_5_feher_som.jpgVörösvesszejű fehér som (Cornus alba)

4. Vérszilva (Prunus cerafisera)

A vérszilva lombhullató fa vagy bokor. Jól tűri a nyírást. Nyíratlan sövényként is lehet ültetni, ekkor 5-6 m magasra is megnőhet. Lombszíne egész évben sötétbordó. 

prunus_cerafisera_2_verszilva.jpgVérszilva (Prunus cerafisera) 

 

Képek sorrendben: Pixabay, www.tuja.hu/leylandcyprus.htm, www.woodcottagenursery.com/plants/cornus-alba-sibirica/, www.kolibrikerteszet.hu/torpe_verszilva

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr2912489905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása