A vakond a barátunk. Vagy mégsem?
2017. március 02. írta: hmkert

A vakond a barátunk. Vagy mégsem?

A vakond a barátunk

Az egyik tanárom mindig azt mondta, hogy a vakond a barátunk. Mondta ezt azért, mert a vakondok felássák a kertünket, megforgatják a talajt és megeszik a kártevőket: rovarokat, bogarakat, meztelen csigákat. 

vakond.jpg

De mit csináljunk, ha feltúrják a kertünket? 

A vakondok hasznossága vitathatatlan a mezőkön, szántóföldeken és réteken, ám a kertekben nagyon sok gondot, kárt tudnak okozni nemrég ültetett kedvenc növénykéink kitúrásával. 

 vakondturas.jpg

A kerttulajdonosok gyakran keresnek meg minket azzal a problémával, hogy mit tehetnek a kertjüket feltúró vakondok ellen?

A köztudatban elterjedt egyik módszer a kiöntés, azaz, hogy vizet öntünk a vakond járataiba. Véleményünk szerint ez a művelet nem igazán szokta megoldani a problémát, ugyanis nagyon sok vizet igényel, vakond "barátunk" pedig rendszerint keres magának egy másik kijáratot, ahol észrevétlenül távozik.

Az alábbiakban felsoroljuk az általunk barátságosnak tartott módszereket a vakondok elriasztására, távol tartására:

- Egyik ilyen lehet az ultrahangos vakondriasztó. Több típusból tudunk választani, hatótávolságuk 500 m2-től  2100 m2-ig változhat. Előnye, hogy nem használunk közben kémiai anyagokat és a vakondot sem öljük meg. Hátránya, hogy a vakond ezt is kitúrhatja, vagy a mi egyedünknél nem használ, és akkor megint nem vagyunk előrébb.

- Másik megoldás lehet a vakondcsapda használata. Vannak olyan csapdák, amik élve fogják el a vakondokat. Ha nem akarunk csapdát állítani, hajnali órákban a mozgó földkupacokból mi is ki tudjuk emelni őket. Azt javasoljuk, hogy az elfogott vakondot ne a szomszédba "dobjuk" át, mert onnan gyorsan visszajöhet, hanem vigyük el egy távolabbi szántóföldre vagy rétre. 

- A legutolsó és véleményünk szerint a legjobb megoldás a vakondháló. A vakondhálót a gyep alá kell lerakni, ezzel meg tudjuk akadályozni a vakond feltúrását a kertünkben. Hátránya, hogy költséges, de mindenféleképpen megéri lerakni és áldozni rá, ha éppen füvesítés előtt állunk. 

 

Képek: www.pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr6012306703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.03.05. 09:00:08

Én a múltkor tettem be a lukba ilyen füstölős izét. Két hétig nem volt semmi túrás. Aztán reggel kimegyek a kertbe, ott ül a vakond a a túrás tetején és aszongya - Ez király anyag volt, van még?

janoszeged 2017.03.05. 16:51:54

Úgy tapasztaltam, hogy a napelemes nem ér semmit. 2 évvel ezelőtt vettem ultrahangosat, / sípol is, hogy ellenőrizhessem a működését/ semmit sem ér.

IamTwo 2017.03.22. 10:39:01

Az ultrahangossal jól ki lehet készíteni nemcsak a szomszéd macskáját vagy kutyáját, hanem a sajátunkat is, ha van.

Katalin Vajda 2017.03.22. 10:39:25

Nemcsak hogy a napelemes, de az elektronmos magas ftekvenciàs sem ér semmit. Sem a füstölő sem a piszoàr tabletta, sem az egyéb illatos golyók.
Sem az èlve fogó vakondcsapda ,sem az ennél erősebb, mert bele sem megy, ès akinek 50 -100 túràsa van, az 1-2 darab csapdával semmit nem ér.
Nem ér semmit a beàsott sörös üveg, a fém karó, amit ha arra jársz, megdöndeted, mert a lelki békéd többet ér, mint hogy állandóan őket üldözd.
A vakond ellen nincs ellenszer !!!!
Ne üljetek fel semmilyen ajánlatnak, én már mindent kipróbáltam....
süti beállítások módosítása