Segítség, hangyák a konyhámban!
2017. március 20. írta: hmkert

Segítség, hangyák a konyhámban!

Ki ne találkozott volna azzal a problémával (főleg kertes házban lakók), hogy hangyák jelennek meg a rendszeresen takarított konyhájában?

hangya1.jpg

Gyermekes szülő révén megtapasztalhattam, mik a "háziállataink" kedvenc ételei. Szinte rögtön a hangyák eledele lett a gyerekek tányérjából kiesett csokigolyó, kakaós csiga, levesgyöngy, főtt tészta, trappista sajt (reszelve és szeletelve is), kenyérmorzsa. A hangyák nagyon édesszájúak, élvezettel elfogyasztanak mindenféle cukros, csokis dolgot. A tűzhely mellé lecsöppenő olajcseppeket is hangyák sokasága lepi el, nyalogatja fel. Az olajos levesgyöngyöt is ezért eszik meg olyan lelkesen. 

A hangyák pillanatok alatt ott teremnek a konyhaasztal és az etetőszék alatt, szinte alig van időm eltüntetni a leesett falatokat. Ha csak étkezés után sepregetek, akkor már régen elkéstem. Mikor már nagyon idegesített a hangyák gyorsasága, megfigyeltem, hogy hívatlan vendégeink egy olyan résből érkeznek a konyhánkba, ahol már hiányzik a fúga, és ahonnan könnyedén a házunkban találják magukat. 

Eldöntöttem, hogy felveszem a kesztyűt, és távol tartom őket, de mindenféleképpen vegyszerek nélküli, humánus megoldást akartam találni. 

Növények és fűszerek, amiket nem szeretnek:

- A hangyák nem szeretik a paradicsom illatát, ezért ha az ablakpárkányra cserépbe ültetett paradicsomtöveket helyezünk el, az hatásos lehet. 

- A számunkra kellemes illatú zsályától és a levendulától szintén ódzkodnak. 

levendula.jpg

- Az útjukba kihelyezett fokhagymagerezdek sem a hangyák kedvencei. 

- Citromkarikákat helyezhetünk a hangyák útjába, vagy citromos vízzel felmoshatjuk az egész konyhát, mivel a citrom illatát messze elkerülik állatkáink. 

citromkarika.jpg

- Nem szeretik az erős fűszerek, pl.: a fahéj, szegfűszeg illatát sem. 

Nálunk a fahéj résekbe szórása átmenetileg megoldotta a problémát, ha hosszabb távú megoldást mégsem sikerülne elérnem vele, következő módszerként a levendula illóolajat fogom bevetni. 

 

Képek: www.pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr5312353611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vasöntőfi Karott 2017.03.22. 10:37:29

Illóolajokkal próbálkoztam, a jázmint tűrik a legkevésbé, túl erős az illata. Töményen törlöm át az útjukat a repedéseknél, utána rá nem hajlandóak lépni. Kint viszont a gyümölcsfák tövébe ültetett levendulán lazán mászkálnak.

bemce 2017.03.22. 10:37:48

Porcukor-sütőpor keverék hosszútávra megoldás.

Biga néni 2017.03.22. 10:37:51

Neked nem hangyáid, hanem szelidített hatlábú háziállataid vannak, úgy látom:) Ha csak a kajára jönnek, örülj neki és hagyd meg nekik, ami az övék.

Amúgy mindenkinek jó mulatást kívánok a fűszerekhez... Ha a hangyák netán bedurvulnának, s nem csak a lepattanó morzsákra mozdulnának rá, hanem ezrével indítanának éjszakai inváziót az ágyak ellen (kompletten mindenkié ellen családilag), ne felejtsd el, léteznek profi irtó cégek. Amit ők használnak, ugyan nem bio, de legalább használ.

zizi77 2017.03.22. 10:38:03

Cukorral kevert sütőpor. Beviszik bolyba, és szétpukkadnak. Nálunk bevált.

Medgar 2017.03.22. 10:38:08

https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=hangya%C3%ADrt%C3%B3&*

más megoldás nincs. sajnos...

Irbisz 2017.03.22. 10:38:19

Biztos jo bioszerekkel kiserletezni, a citromos femosastol pl. a konyha is jobb illatu lesz, de ha a fugaresböl jönnk elö, szerintem sokkal egxyszerübb lenne valamilyen, a hangyak szamara akadalyt jelentö anyaggal elzarni az utjukat.

BéLóg 2017.03.22. 10:38:35

Ezek olyan módszerek, amelyeket ÁLLANDÓAN újra és újra alkalmaznod kell. Meddő dolog, már megbocsáss.
A legjobb, az a dobozos hangyairtó, amelyet fel kell ragasztani a hangyák útjában a falra, azok rácuppannak mint gyöngytyúk a takonyra, elhordják és kipurcannak a fészkükben.
Tökéletes megoldás még a Biokill, ezt mi ott alkalmazzuk, ahol ezt a doboztosat nem akarjuk, mert mondjuk ritkán használt helység (tároló, stb.)

Ha csak "távoltartjuk" a hangyákat, azok azonnal újra megjelennek, ha a "végzés" (haha) hatályát veszti :-)
Ne feledjük, ezen a földön a hangyák vannak többségben.

mézescsók 2017.03.22. 10:38:41

Sütőpor. Vékony csíkban odaszórva, ahol megjelennek..

Katalin Vajda 2017.03.22. 10:38:50

Sok sikert , nekem mèg a hangyaîrtó vegyszer sem îrtja ki őket ,nemhogy ezek az àrtatlan módszerek...

hdnctrl 2017.03.22. 10:39:30

én hangyairtó port tettem ki a falak aljához (a parkettaszegélyléc mögé), egy ideig ették azt is, aztán úgy gondolták, inkább megdöglenek tőle

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.22. 10:39:37

", hangyák a konyhámban!", inkább mint a gatyámban!

miyagawa 2017.03.22. 10:39:42

A mézet is szeretik. Ha egy szalvétára cseppentett mézet kiteszel nekik, tömegesen jelennek meg a szalvétán. Összecsomagolod őket és eltávolítod. Ennyivel kevesebben vannak.

drabanten 2017.03.22. 10:39:47

Tömény alkohol, pl. denaturált szesz, olcsó szeszipari pálinka vagy hasonlók szintén nagyon hatásosak, a hangyák ezt utálják, nekik ez halálos méreg, persze csak addig, amig el nem párolog. A drágább fajták is hatásosak, de azokkal inkább saját magunkat mérgezzük.
süti beállítások módosítása