Még 5 gyakori fűszer- és gyógynövény a kertben, és felhasználási lehetőségeik
2017. július 24. írta: hmkert

Még 5 gyakori fűszer- és gyógynövény a kertben, és felhasználási lehetőségeik

Az előző blogbejegyzésünk folytatása következik, a kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, menta és kapor bemutatásával.

6. Kakukkfű (Thymus vulgaris)

A kakukkfű évelő, örökzöld növény. Napfény- és melegkedvelő. Meleg, száraz, köves folyópartokon, füves réteken vadon nő. Kicsi fehér vagy lila virágait júniustól júliusig láthatjuk. 15-25 cm magasra nőhet. 

Egész évben lehet szedni belőle, habár júniusban és júliusban van a legjobb íze. Az első vágásra a virágzás kezdetén kerüljön sor, másodszor pedig augusztus végén.  

Kitűnő köhögéscsillapító és köptető, serkenti az emésztést, csökkenti az étvágytalanságot. A kakukkfüves lábfürdő jót tesz a hosszú gyaloglásban elfáradt lábaknak. A kakukkfű jól kombinálható cickafarkkal és kamillával. 

Figyelem! Nagy dózisban hányingert, fejfájást, szédülést okoz. Terhes, szoptatós anyáknak, kisgyerekeknek, pajzsmirigy elégtelenség esetén nem ajánlott. 

A konyhában a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere. Húsok, tésztaszószok, paradicsomos ételek, gombák ízesítésére használhatjuk. Jól illik a cukkinihez és a krumplihoz. 

kakukkfu.jpg

7. Bazsalikom (Ocimum basilicum)

A bazsalikom egynyári növény, napfény- és melegkedvelő. Kicsi fehér vagy rózsaszínű virágai júniustól szeptemberig nyílnak. 40-60 cm magasra is megnőhet. 

Folyamatosan lehet szedni. A szedése során arra kell figyelni, hogy ne egyesével szedjük a leveleit, hanem metsszük le a szárát is. Aratni első ízben a júliusi virágzása idején tudjuk, másodszor pedig szeptemberben. A levágott szárakat rögtön felhasználhatjuk, vagy meg is száríthatjuk. 

Evés előtt az étvágyat, étkezést követően az emésztést javítja, csökkenti a felpuffadást, köhögéscsillapító hatású. Sok A-vitamint tartalmaz, amely ismert antioxidáns tulajdonságairól, és nagyon fontos a jó látáshoz. A levele ezen kívül gazdag vasforrás is. 

Fűszerként használhatjuk pl. paradicsomsaláták, olasz tésztaszószok, sültek készítéséhez. A főzés során csak az utolsó percekben keverjük az ételbe.

bazsalikom_2.jpg

8. Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring évelő, örökzöld növény, amely kedveli a meleget és a napos helyet, de hazánkban csak a védettebb, melegebb területeken telel át a szabadban, mivel fagyérzékeny. Áprilistól júliusig hozza halványkék színű virágait.  Magassága 0,5-2 m között változhat, fajtától függően. 

Folyamatosan szedhetjük a fiatal hajtásvégeit. Ha szárítani szeretnénk belőle, akkor először a virágzás kezdetén szedjük, majd második ízben szeptemberben. 

A rozmaring étvágygerjesztő, görcsoldó, vizelethajtó, idegerősítő gyógynövény. Elődeink használták memóriajavításra is, és úgy tartották, ha a párna alá raknak belőle egy ágat, akkor elűzi a rémálmokat. 

A konyhában húsok, saláták, mártások, levesek, zöldséges ételek fűszerezésére használhatjuk. 

rozmaring.jpg

www.pixabay.com

9. Menta (Mentha)

A menta évelő növény. Sok mentafaj létezik, amelyből nálunk a borsos menta, és fodormenta a leggyakrabban használtak. Melegigényes, félárnyékos helyen érzi jól magát. Júliustól augusztusig láthatjuk halvány rózsaszín vagy fehér virágait. Fajtától függően 50-70 cm magasra nőhet. 

A mentát először a virágbimbók megjelenése előtt, másodszor pedig szeptemberben arathatjuk. Frissen szedve, és szárítva is felhasználhatjuk. 

A menta élénkítő, frissítő hatású, gyomorbántalmak ellen segítségünkre lehet: megszünteti a puffadást, segíti az emésztést, csökkenti a hányingert. Kozmetikai termékek készítéséhez is felhasználják. 

Saláták, édességek ízesítője, mártások, szószok készítésére használható. Melegben a frissen szedett leveleiből hűsítő teát készíthetünk. 

menta.jpg

10. Kerti kapor (Anethum graveolens)

A kapor egyéves, lágyszárú növény. Közepesen melegigényes, virágzásakor sok napfényt és vizet kíván. Sárga virágai május végétől júliusig virágoznak. Akár 150 cm magasra is megnőhet. Többnyire magától is megterem. 

A friss kapor május végétől október közepéig folyamatosan szedhető és felhasználható. A levágott leveles hajtásokat árnyékos, száraz helyen kell megszárítani, vékony rétegben kiterítve. Ezt követően apróra törjük, és zárt üvegedényekben tároljuk. 

A kapor emésztési zavarok, gyomor- és bélproblémák, fogínygyulladás esetén alkalmazható, csökkenti a vércukorszintet, görcsoldó és vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Elődeink fájdalomcsillapító szerként is használták. 

Főzelékeket, salátákat, leveseket, hús- és halételeket ízesíthetünk, savanyúságokat tartósíthatunk vele. 


kapor.jpg

www.pixabay.com

Képek: saját és Pixabay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr8712655193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása