Kerttervezés Feng Shuival, 10. rész (Illatok)
2017. május 17. írta: hmkert

Kerttervezés Feng Shuival, 10. rész (Illatok)

Az illatok nagy hatással vannak a hangulatunkra és az érzelmeinkre, de úgy gondolom, ezt már sokan meg is tapasztalhatták. Most, hogy itt a tavasz és közeleg a nyár - a sok napsütés mellett - kellemes illatok tömkelege áraszt el bennünket, ha kimegyünk a természetbe. 

Az ember alapvetően törekszik arra, hogy lakó- és munkakörnyezetében kellemes illatok vegyék körül, ugyanis a kellemes illatok a hangulatunkon kívül akár az egészségi állapotunkat is javíthatják. A Feng Shui erre a célra füstölőket és illóolajokat alkalmaz, amelyeket nem csak benn a házban, hanem akár a teraszon is használhatunk, ha éppen kint tartózkodunk. 

A füstölők - a kellemes illatukon túl - fertőtlenítik a levegőt és kórokozókat semmisítenek meg. Másrészt azért is használhatunk füstölőket, hogy meleg, nyári estéken távol tartsuk a rovarokat a közelünkből. Itt megemlítenénk, hogy fűszernövényeink közül pl.: a citromfű, a menta, a levendula, vagy a bazsalikom illatát például kifejezetten nem kedvelik a szúnyogok, akár be is dörzsölhetjük a bőrünket e növények levelével.

Kisgyermekek mellett inkább nem javasoljuk a füstölő használatát, mivel irritálhatja őket a füst és a füstölő intenzív illata. 

levendulamezo_felhasznalt.jpgKép: Pixabay

Használhatunk illóolajat is a kellemes illat elérésére a házunk teraszán. Mivel a valódi illóolajok 100%-os töménységűek, figyelnünk kell többek között arra, hogy az illóolajakat mindig hígítsuk, csak az ajánlott mennyiségben használjuk, ne fogyasszuk szájon át és gyermekektől elzárt helyen tároljuk.  

Az alábbiakban felsorolunk néhány illóolajat, és hogy az illatával milyen hatást tudunk elérni:

illatok_es_hatasuk_4.png

Elővigyázatosságból, és mivel az orrunk hamar hozzászokik a különféle illatokhoz, nem javasoljuk a füstölők és az illóolajok mindennapi használatát.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr212509241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása