5+1 őszi teendő a kertben
2017. szeptember 23. írta: hmkert

5+1 őszi teendő a kertben

A tavaszon kívül az ősz a másik olyan évszak, amikor a legtöbb munkánk van a kertben. Többek között ilyenkor kell előkészülnünk arra, hogy tavasszal újra pompázzanak kedvenc kerti növényeink. 

Az alábbiakban a sok teendő közül kiragadunk és felsorolunk 5+1 őszi kerti munkát:

1. Szedjük össze a lehullott faleveleket!

Ez a legtipikusabb és legtöbb időt igénybe vevő őszi munka. Az összegyűjtött falevelekből levélkomposztot készíthetünk. 

pa220571.JPG

2. Lássuk el a szabadban lévő növényekkel kapcsolatos tennivalókat!

A fagyérzékeny hagymásokat (pl.: kardvirág, amarillisz, dália, kannavirág) szedjük fel, és tároljuk őket hűvös, száraz, fagymentes helyen. Az elszáradt egynyári virágokat is szedjük ki és rakjuk a komposztba. Az évelő növényeket vágjuk vissza és ültessük szét őket. A rózsák tövét takarjuk be falevéllel vagy fenyőkéreggel. Ültessük ki a kertbe a tavasszal virágzó hagymásokat (pl.: tulipán, jácint, nárcisz, krókusz). Ültethetünk a telet jól bíró árvácskákat és őszi egynyári növényeket (pl.: díszkáposzta, körömvirág). Az első fagyok megérkezése előtt vigyük be a szabadból a szobanövényeket és a fagyérzékeny növényeket (pl.: leander). 

3. Készítsük fel gyepünket is a télre!

Szedjük össze a gyepről is a ráhullott faleveleket. Nyírjuk le a gyepünket, szellőztessük, és ha megviselte a szárazság, vagy túlzott igénybevételnek volt kitéve, juttassunk ki rá tápanyagot. Kora ősszel füvesíthetünk is, fűmagvetéssel vagy gyepszőnyeg lerakással. (Az őszi füvesítésről külön blogbejegyzést írtunk.)

4. Végezzük el a gyümölcsökkel, zöldségekkel kapcsolatos teendőket!

Szedjük le és tároljuk be télire a megérett gyümölcsöket (pl.: alma, körte). Gyomláljuk ki a zöldségeskertet és szedjük fel a zöldségeket (pl.: sárgarépa). Metsszük meg a nyáron termő málnát. Ültethetünk gyümölcsfákat és szamócát. Feláshatjuk a kiürült ágyások kötött talaját, és áshatunk új ágyásokat is, hogy előkészüljünk a tavaszra. 

5. Víztelenítsük az öntözőrendszert!

Végezzük el az öntözőrendszer kompresszoros víztelenítését. Fontos, hogy ne maradjon víz a rendszerben, ugyanis a benne maradó víz megfagyhat és kárt tehet az öntözőrendszer egyes alkatrészeiben. 

5+1. Téliesítsük a kerti tavat!

Szedjük ki kerti tavunkból a belehullott faleveleket és minden egyéb szennyeződést. Szedjük ki a fagyérzékeny növényeket is. Ősz vége felé szereljük le a szivattyút, tisztítsuk meg, végezzünk rajta karbantartást, ha szükséges, és fagymentes helyen tároljuk tavaszig. Fedjük le a tavat hálóval vagy fóliával. Így megakadályozhatjuk, hogy további levelek kerüljenek a tóba.

2010_04_001.JPG

 

Képek: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr6312886252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása