Kerttervezés Feng Shuival, 1. rész
2017. február 03. írta: hmkert

Kerttervezés Feng Shuival, 1. rész

Az alapok

Első cikkünkben a Feng Shui alapjairól fogunk írni. Bemutatjuk a célját, kialakulását, szó szerinti jelentését és hogy hogyan történtek az első Feng Shui tanácsadások. 

Az a célunk ezzel a sorozattal, hogy kicsit közelebbről is megismertessük a Feng Shuival. A következő cikkekben az is ki fog derülni, hogy miért hasznos az, ha a Feng Shui elveit, számításait, méréseit is figyelembe vesszük a kert megtervezése során. 

De mindezek előtt kezdjük az alapoknál! 

Mi a Feng Shui?

Mit is takar valójában a Feng Shui? Annyit hallottunk már róla, mégis olyan megfoghatatlannak tűnhet az egész. 

Az első gondolatok, amik először eszünkbe juthatnak róla: Kína, csi, víz, szélcsengők, stb. Ezekkel a szavakkal találkozhatunk, ha Feng Shui-ról olvasunk az interneten. És nem is olyan rossz, ha már ezek a szavak eszünkbe jutottak, de le kell szögeznünk, hogy ezek még csak a Feng Shui felszínét érintik. A Feng Shui elvei jóval bonyolultabbak és összetettebbek ennél. 

chinese-1081891_960_720.jpg

fotó: pixabay.com

Mi a Feng Shui célja?

A Feng Shui alapvető célja a tudatos térrendezés és a harmónia teremtés. Olyan környezet kialakítása, amelyben fel tudunk töltődni, ahonnan energiát tudunk felvenni, és ezáltal könnyebben meg tudjuk oldani a feladatainkat. 

A Feng Shui kialakulása: 

A Feng Shui kb. 6000 évvel ezelőtt fejlődött ki Kínában és a tao filozófiáján alapul.

Kínai írásjeleinek szó szerinti fordítása: szél és víz, ami annyit jelent, hogy összhangban élni a Föld szeleivel és vizeivel. Az ókori távol-keleti bölcsek úgy tartották, ha így élünk, szerencse kísér bennünket és jobban boldogulunk az életben. Azt is megfigyelték, hogy a természet teljesen más (sokkal jobb) energiatérrel rendelkezik, mint az ember által létrehozott építmények. Ezért meg is fogalmazták a legfontosabb szabályt: a természetet, azaz a Nagy Mintát kell alapul venni, amikor lakó- és munkakörnyezetünket megalkotjuk. 

waterfall-721273_960_720.jpg

fotó: pixabay.com

A mai Feng Shui tanácsadás elődje:

Az ős Feng Shui mesterek kezdetben beköltöztek a megbízóik épülő házába, és addig ott is maradtak,míg nem sikerült az épülő házban a természetnek megfelelő energiateret létrehozni. Ha belegondolunk, ez a megoldás a mai világban igen furcsának tűnne. Később az ős bölcsek is más módszert kezdtek el alkalmazni. Pl.: összegyűjtötték a tapasztalataikat, amelyekből következtetéseket vontak le, és ezek voltak az elsődlegesen figyelembe veendő szempontok. Tradicionális eszközöket is alkottak, amelyek alkalmazásával utólag is tudták javítani a vizsgált kert, épület energiaterét. 

Következő cikkünkben a Csi-ről, valamint a jin-ről és jangról fogunk írni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr2412179488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása