5 gyakori fűszer- és gyógynövény a kertben. De mire tudjuk használni őket?
2017. július 03. írta: hmkert

5 gyakori fűszer- és gyógynövény a kertben. De mire tudjuk használni őket?

Sokszor nem is sejtjük, milyen nagy kincseknek vagyunk birtokában, ha a kertünkben fűszer- és gyógynövényeket termesztünk. 

Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakrabban előforduló fűszernövényt és azok felhasználási területeit:

1. Levendula (Lavandula angustifolia)

Legkedvencebb fűszernövényünk a levendula, ezért ennek a növénynek a bemutatásával kezdjük a sort.

A levendula örökzöld növény, napfény- és melegkedvelő, tűri a szárazságot. Jól fejlődik száraz, napos helyeken. Ültethető sziklakertbe, utak szegélyezésére, mediterrán kertbe.  60-80 cm magasra nőhet.

A levendulának számunkra kellemes, míg a rovarok számára igen kellemetlen illata van. Ebből kifolyólag a kertben elriasztja a kártevők egy részét. Ha rózsa mellé ültetjük, távol tartja a levéltetveket és a hangyákat, a teraszra téve elriasztja a szúnyogokat, levendulapárnákat a ruhásszekrényünkbe helyezve pedig távol tarthatjuk a molyokat. Elhelyezhetjük a lakásban is a levendula virágját, akár frissen is vagy szárítva, így innen is elűzi a rovarokat, szúnyogokat.

Ha teljesen kinyíltak a levendula virágai, akkor a virágokat tartalmazó szárakat tőből levágjuk, a levágott szárakat csokorba kötjük, majd a csokrot szellős helyre akasztva szárítjuk. A megszáradt virágokat jól zárható üvegekbe morzsolhatjuk, és akkor használunk belőle, amikor szükségünk van rá. 

A virágjából főzött tea nyugtatólag hat az idegekre, javítja az emésztést, enyhíti a fejfájást. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása van. Erősíti az immunrendszert, megszünteti az alvászavarokat. 

Fűszernövényként használhatjuk délies grillhúsokhoz, vagy halételek, saláták, szószok készítéséhez. 

levendula_1.jpg

2. Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű évelő növény. Napfény- és melegkedvelő, jól tűri a szárazságot, viszont fagyérzékeny. A citromfű leveleinek - ahogyan a nevében is benne van - friss citromra emlékeztető illata van. Fontos méhnövény, illatával csalogatja a méheket.

A leszedett leveleket felhasználhatjuk frissen is, de ki is száríthatjuk. (Szárítva veszít a hatóanyagaiból.) A citromfű leveleit virágzás előtt kell betakarítani. 

A citromfű oldja a stresszt, nyugtató hatású. Használható alvási zavarok, kezdődő depresszió, hangulatingadozások, idegesség, emésztési zavarok ellen, valamint menstruáció alatt. Csökkenti a vérnyomást. Szúnyog- és rovarcsípést követően a citromfű friss leveleivel bedörzsölve enyhítheti a fájdalmat. 

Fűszernövényként használhatjuk saláták, szószok, gombás ételek készítéséhez, szárnyas- és vadételek ízesítésére, és akár szörpöt is készíthetünk belőle. 

citromfu.jpg

3. Zsálya (Salvia officinalis)

A zsálya örökzöld évelő növény. Meleg- és fényigényes, igénytelen növény. Keményebb teleken visszafagyhat. Sziklakertekbe, utak, kerítések mellé ültethető. Liláskék színű virágait májustól júniusig láthatjuk. Elvirágzás után érdemes visszavágni. 60-90 cm magasra nőhet. 

Fel lehet használni frissen is, ha szárítani, elrakni szeretnénk belőle, nem sokkal a virágzás előtt kell levágni a hajtásokat. Szárítva veszít aromájából. 

A zsálya antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő, tartósító hatású. Javítja a koncentrációt, jól hat a memóriára, megszünteti a hajhullást. Torokfájásra, nőgyógyászati problémákra is használható. 

Kitűnő vajas és tejszínes mártások, paradicsomos ételek készítéséhez. Felhasználható húsok fűszerezésére. Viszont intenzív aromája miatt más fűszerekkel együtt nem alkalmazható.  

zsalya.jpg

4. Tárkony (Artemisia dracunculus)

A tárkony évelő növény. Meleg-, fény- és vízigényes, az enyhe fagyot eltűri. Vékony szára 1 m magasra is megnőhet. Kordában kell tartani, tolakodó kúszógyökerekkel szaporodik. 

A friss hajtásokat azonnal fel lehet használni, a virágzó hajtásrészeket pedig júliusban vagy augusztusban lehet leszedni és megszárítani. 

Használható magas vérnyomás ellen, növeli az étvágyat, hasznos emésztési problémák kezelésében. Teájával az álmatlanságot is gyógyítják. 

Szárnyas ételek, levesek, szószok, saláták, tojásételek ízesítésére használható. 

tarkony.jpg

5. Oregánó (Origanum vulgare)

Az oregánó évelő növény. Napfény-, meleg- és szárazságkedvelő. 80 cm magasra is megnőhet. Rokona a kerti majoránna. 

Leveles hajtásait folyamatosan szedhetjük. A levelek betakarítását közvetlenül virágzás előtt végezzük. Szárítása kis csokrokba rakva, felfüggesztve történik.  A szárított fűszer ízének intenzitása majdnem háromszorosa a frisshez képest.  

A természet antibiotikumának tartják. Gyulladáscsökkentő, étványgerjesztő, köhögéscsillapító, köptető és baktériumölő hatású, torokfájást kezelnek vele. 

Húsételek fűszerezésére, saláták, pizzák, tészták, paradicsom, bab ízesítésére használható. Gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálják. 

oregano.jpg

 

Hamarosan folytatása következik... 

Képek: saját képek 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr4212625203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása