Őszi füvesítés 10 lépésben, hogy tavasszal már szép zöld gyepben gyönyörködessünk
2017. szeptember 07. írta: hmkert

Őszi füvesítés 10 lépésben, hogy tavasszal már szép zöld gyepben gyönyörködessünk

A zöld a természet és a harmónia színe, a tavaszt, örömöt és a reményt szimbolizálja. Nemhiába vonz mindenkit a szép zöld fű látványa. 

uj_kert_fuvesitessel.png

Lássuk, mit kell tennünk, ha mi is szép zöld gyepet szeretnénk látni jövő tavasszal a kertünkben.

1. Ha gyomos a füvesíteni kívánt terület, akkor végezzünk a füvesítés előtt egy totális gyomirtást. Számolnunk kell azonban azzal, hogy ez a munkafolyamat akkor is min. 2-3 héttel meghosszabbítja a füvesítés folyamatát, ha csak egyszer végezzük el. Ezért az a legszerencsésebb, ha a gyomirtás már nyáron megtörtént, akkor biztosan nem futunk ki az őszi vetési időből.

Ha szeretnénk megóvni gyepünket a vakondoktól, érdemes vakondhálót is leraknunk a füvesítés megkezdése előtt.

2. Ássuk fel a talajt, szedjük ki belőle a köveket és gyökereket. Majd egyengessük el gereblyével és fűhengerrel tömörítsük az elegyengetett talajt. 

3. Dolgozzunk be a felső rétegbe gyepindító trágyát. Szórjuk ki a fűmagokat a területre. Lehetőleg jó minőségű fűmagot vásároljunk, a gyep használati céljától függően. Pl.: ha gyerekek is használni fogják a gyepet, válasszunk Sport fűmagot, ha díszgyepként fog funkcionálni a gyepünk, akkor a Pázsit fűmag lesz a jó választás. Az egyes fűmagok csomagolásán szerepel, hogy mekkora területre elegendő az adott mennyiség, de általánosságban elmondható, hogy 1 kg fűmag kb. 20-25 m2-nyi területre elegendő. Törekedjünk a fűmagok szeptember végéig történő kiszórására, hogy a fű még a téli fagyok beállta előtt meg tudjon erősödni.

Fűmagvetés helyett gyepszőnyeget is telepíthetünk kertünkbe. Így rögtön, várakozás nélkül szép gyepünk lesz, viszont jobban a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ha ezt a megoldást választjuk. A fentiekben bemutatott talajelőkészítést, gyomirtózást azonban ebben az esetben sem úszhatjuk meg.

4. Az elszórt fűmagokat begereblyézzük, majd újra hengerelünk. 

p9270484.JPG

5. Ezt követően locsoljuk be az öntözendő területet. Tartsuk nedvesen a területet mindaddig, amíg ki nem kelnek a magok, majd ezt követően is rendszeresen öntözzünk. Figyeljünk arra, hogy esőztető öntözéssel végezzük a locsolást. Ezt automata öntözőrendszerrel tudjuk a legkönnyebben megtenni, ennek a telepítésében kérjük szakember segítségét.  

p9270492.JPG

6. Ha a gyepünk elérte a 10 cm hosszúságot, vágjuk vissza fűnyíróval kb. 6 cm magasra a füvünket. 

7. Ne lépjünk rá a fűre a magok elvetését követő kb. 1 hónapig. Ennyi idő kell ugyanis, hogy megerősödjön.  

8. Folyamatosan szedjük össze a füvesítendő területre lehullott faleveleket, hogy szabadon tudjanak levegőzni a kihajtott fűszálak. 

9. Tavasszal megvizsgáljuk, hogyan sikerült a füvesítésünk. Ahol esetleg még foltokat találunk, azokra a helyekre szórhatunk még ki fűmagot. 

10. Ezek után nem marad más hátra, mint hogy ápoljuk és rendszeresen nyírjuk a gyepünket. És természetesen az, hogy gyönyörködjünk a szép látványban :) 

 

Képek: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://hmkert.blog.hu/api/trackback/id/tr8312807336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása